mobiel zoek icoon

Noah was geschokt dat Jezus en het hele verhaal Joods zijn

‘Mijn naam is Noah, ik ben 20 jaar, Israëli en Joods. Mijn familie heeft een atheïstische achtergrond. Er werd simpelweg nooit gesproken over God. Ik heb me ook nooit afgevraagd of er een God bestaat…

Ik groeide op in een arme buurt in Haifa. Als kind had ik vaak ruzie en spijbelde ik om met vrienden op stap te kunnen. Op mijn 14e begon ik met roken en drinken. Mijn leven ging bergafwaarts, maar ik had dat niet door. Ik begon in het weekend te drinken en had plezier. Ik ging steeds minder naar school, was bijna dagelijks dronken of high en begon mijn familie te haten. Ik was egoïstisch en gaf al mijn geld uit aan drugs. 


Op mijn 17e begon ik meer over het leven na te denken. Ik geloofde niet in God, maar had me ook nooit verdiept in de evolutietheorie. Wel dacht ik dat ieder mens zelf betekenis aan zijn leven moet geven. De verslaving werd echter erger. Op een avond nam ik per ongeluk mijn grootste dosis ooit. Ik gebruikte LSD, alcohol, pillen en wiet. Het was genoeg om vijf mensen een hele nacht high te maken. Die nacht werd ik heel angstig en dacht ik dat het te veel was voor mijn hersenen. Ik was bang dat mijn brein beschadigd zou raken en wilde eigenlijk uit het raam springen. Ik voelde wel angst voor de dood omdat er dan geen hoop meer zou zijn en ik voor altijd zou slapen. Ik lag op de grond te huilen en riep in mijn wanhoop: ‘God, als je bestaat, help me dan nu, en ik zal in je geloven’.
Het bijzondere is dat ik me daarna nuchter voelde, alsof ik helemaal geen drugs had gebruikt. Zelfs mijn longen, keel en lever deden geen pijn van al het roken en drinken. Dit is eigenlijk onmogelijk, omdat die drugs zeker 12 uur zouden doorwerken in mijn lichaam en hallucinaties niet zomaar weg zijn. Maar ik ging slapen en daarna gewoon door met mijn leven. Ik negeerde God verder en dat ging zo een half jaar door. 


Na dat half jaar begon ik mij af te vragen of het nu misschien echt God was die mij die nacht had geholpen. Wat als Hij echt bestaat, wat als ik het al die jaren fout had? Ik dacht toen dat als Hij bestaat, Hij de God van de Abrahamitische religies (jodendom, islam en christendom) moest zijn. Alle andere religies vond ik niet realistisch. Op school had ik les gehad in de TeNaCH. En ik wist dat God zich had geopenbaard aan mensen die vreselijke dingen hadden gedaan. En daarom vroeg ik Hem toen om te bewijzen dat Hij echt bestaat. En als Hij dat zou zijn, beloofde ik deze keer echt dat ik Hem zou volgen. Het jodendom kon ik moeilijk omarmen omdat ik mij niet kon voorstellen dat God zo is en van islam had ik een negatief beeld omdat die god vaak als slecht wordt beschreven. Zo bleef het christendom over. Ik realiseerde dat ik daar eigenlijk niets van af wist. Alles wat ik wist, waren dat ze coole gebouwen hebben met kruizen en degene die eraan hangt is God. Ik wilde niet over God weten via een externe bron, ik wilde het van Hemzelf weten. Dus begon ik tot Jezus te bidden en nadat ik daarmee was begonnen, merkte ik een soort van goddelijke hulp in mijn leven op. Ik begon me gelukkiger te voelen zonder enige reden. Toen het Kerst was, was ik helemaal blij omdat ik wist dat christenen geloven dat dit Jezus’ verjaardag is. Maar ik realiseerde mij dat ik niets over Hem wist. Toen werd ik weer bang omdat ik dacht dat ik het misschien helemaal mis had vanwege de beschadigingen door drugsgebruik. 


Ik typte ‘bijbel’ in bij Google en begon het Nieuwe Testament in het Engels te lezen. Ik was geschokt dat Jezus Joods is en dat het hele verhaal Joods is. Ik dacht dat het een grap was, hoe spreekt een christelijke bijbel over de God van de Joden en de Messias? Voor Israëli’s klinkt dit als een grap, het is onmogelijk, sommige Israëli’s denken dat hij een katholieke paus was, ik weet zeker dat meer dan 80% van de Israëli’s geen idee heeft hoe Joods Jezus is. En ik was woedend op christenen omdat ze de Joden niet over het Evangelie vertelden. Het judaïsme is totaal zinloos zonder Jezus, ik dacht zelfs dat dit een samenzweringstheorie was om de joden de hemel niet binnen te laten. Ik was er zeker van dat ik de eerste Jood was, sinds de tijd van de Vroege Kerk, die in Jezus gelooft. 
Totdat ik op een dag Jezus op YouTube typte, en van alle miljarden resultaten die ik had kunnen krijgen was de eerste video die ik zag van een Joodse rabbijn. Er is blijkbaar een rabbijn die in Jezus gelooft! Dus begon ik op internet te zoeken naar Joodse gelovigen in Jezus, en ik was verrast dat er veel Israëlische Joden zijn die ook in Jezus geloven. Toen kwam corona en de lockdown en het duurde nog lang voor ik voor het eerst een gelovige kon ontmoeten. Ik bracht de meeste quarantaines door met het bekijken van theologievideo’s op YouTube, totdat ik in september eindelijk een voorganger vond van een lokale Joodse gemeente. En het versterkte mijn geloof in God. Ik volg nu een discipelschapsprogramma en ontmoet veel gelovigen.’

Dit getuigenis is i.s.m. de gemeente Kerem El in Haifa opgesteld.

© Foto: Lorenzo Maimone - Unsplash

29-12-2021