mobiel zoek icoon

Eric: ‘Ik verloochende mijn roots niet, ik vervulde ze …’

Eric Rubinstein werd in een Joods gezin in New York geboren. Op zijn vierde verhuisde hij naar de staat Georgia, onderdeel van de Amerikaanse Bible Belt. Daar kwam hij in aanraking met het anti-semitisme. Zijn drang om erbij te horen, leidde hem naar de wereld van body building. Een plek waar God hem uiteindelijk uit bevrijdde. Sinds een aantal jaar getuigt Eric van Jezus in Israël. Dit is zijn getuigenis, opgetekend tijdens een interview met CGI.

Joodse bodybuilder Eric Rubinstein ontdekte dat Jezus en Israël bij elkaar horen

“We waren thuis niet orthodox, maar wel conservatief. Al mijn broers en ik gingen naar Joodse scholen en we vierden de feesten. In mijn jeugd kwam ik veel met anti-semitisme in aanraking. Op de high school gaven studenten mij de Hitlergroet of vertelden mij dat ze me in een oven zouden stoppen. Omdat de omgeving zo christelijk was, raakte ik ervan overtuigd dat alle niet-Joden christenen waren en dat anti-semitisme bij het christendom en Jezus hoorde. 

Het leidde ertoe dat we als tieners onze Joodse identiteit meer verstopten en steeds seculierder werden. Tegelijkertijd ontwikkelde ik van binnen steeds meer sympathie voor Israël. Toen ik 18 was, wilde ik naar Israël om mij aan te sluiten bij mijn eigen volk. Maar omdat dit niet zomaar kon, zocht ik mijn identiteit in iets anders. Ik ontdekte competitive body building. 

Mister Olympia
Ik zag mensen voor mij die geluk vonden in hun gespierde lichaam. En dus werd dit mijn nieuwe identiteit: een gespierd lichaam. Met als ultiem doel Mister Olympia worden, want dan zou ik pas echt geaccepteerd worden door anderen. Met die overtuiging begonnen een aantal donkere jaren van mijn leven. Ik had een coach die in mij geloofde en de potentie in mij zag om die Mister Olympia te worden. Hij was tegelijkertijd de grootste drugsdealer en ik werd een proefkonijn voor zijn middelen. Want de andere kant van dat gespierde lichaam is een leven vol stimulerende middelen, seksuele lusten en verslaving aan drugs. 

Maar achteraf was God met mij bezig. Toen ik 19 was, sprak ik in de sportschool wel eens met twee oudere mannen. Zij vertelden altijd dat God zo goed is en ze bemoedigden mij door mij te complimenteren voor mijn discipline. Ik luisterde uit respect naar hen, maar was niet echt geïnteresseerd. Mijn familie en vrienden waarschuwden me. Ze zagen dat ik wel gespierd maar niet gezond was. Maar ik negeerde de opmerkingen en vond dat het wel goed ging met me. Ik lachte om de arts die zei ik geen 6 jaar meer te leven had als ik zo door zou gaan.

‘Ik lachte om de arts die zei ik geen zes jaar meer te leven had als ik zo door zou gaan.’

Door het vele trainen kreeg ik last van mijn heup. Op mijn 25e kwam er een aangeboren afwijking aan het licht. Het werd zo erg dat ik op een gegeven moment niet meer goed kon lopen, zodat ik geopereerd moest worden. Na de operatie zei de chirurg dat ik voor mijn veertigste twee kunstheupen nodig zou hebben. Ik zag de droom om Mister Olympia te worden, in duigen vallen. Ik wilde de beste zijn maar kon dat niet langer. Daardoor kwam ik in een identiteitscrisis terecht en werd ik depressief. 

Jaloers
Op een gegeven moment moest ik sterk denken aan één van de oudere mannen in de sportschool: Jeff. Ik voelde dat ik hem moest bellen. Ik had nog een nummer van hem en stuurde een appje. Hij antwoordde meteen en nog diezelfde avond spraken we af. Hij vertelde zijn verhaal over misbruik in zijn jeugd en hoe God hem had geholpen. Ik zat daar tegen over een oudere man die huilde over Gods liefde die hij zo diep had ervaren. Hij zei dat ik dat ook kon ervaren en dat ik Jezus ook kon uitnodigen in mijn leven. Ik wilde dat toen direct en we hebben samen gebeden. Dit was Romeinen 11 in praktijk: het jaloers maken van Joden door christenen vanwege hun band met God door de Messias. Een niet-Jood sprak namelijk over God op een manier dat hij Hem persoonlijk kende. Dat had ik niet eerder meegemaakt.

Radicale Jood
Tijdens een christelijke conferentie kwam ik tot de overtuiging dat God mijn kracht is en dat ik moest stoppen met alle middelen die niet op natuurlijke wijze van Hem komen. Ik ben cold turkey afgekickt van de stimulerende middelen. Nu zie ik hoe mensen de jaren ervoor al zaadjes plantten in mijn leven door te spreken over God. Eén van de mannen in de gym sprak altijd over Jezus. Na mijn doop kwam hij als eerste op me afrennen. 

Toen ik tot geloof was gekomen, was ik vol vuur voor Jezus. Ik wilde iedereen over Hem vertellen, maar mijn Joodse familie was er niet blij mee. Mijn vader zei dat hij niets over Jezus wilde horen omdat Jezus een ‘radicale Jood’ was. Mijn moeder probeerde me over te halen terug te keren naar het jodendom. Volgens hen verloochende ik mijn Joodse roots. Maar ik verloochende mijn roots niet, ik vervulde mijn roots. 

Romeinenbrief
Ik bleef spreken met Jeff en die zei tegen me: hey, je bent Joods, je kunt naar Israël om het land daar te dienen. Ik snapte het eerst niet helemaal, want ik volgde nu Jezus en die had toch geen connectie met Israël? Maar toen ik begon te lezen in het Nieuwe Testament zag ik het boek met de naam Romeinen. Ik dacht dat dit ging over Romeinse gladiatoren. Maar bij hoofdstuk 1 ontdekte ik dat Jezus afstamt van David. En bij hoofdstuk 11 las ik over de olijfboom als beeld van Israël. Ik dacht: er zit veel Joods in het Nieuwe Testament.

Vier jaar later, in 2020, ging ik naar Israël. Dat was precies één week voor de wereld op slot ging door de corona pandemie. Ik probeerde mij aan te sluiten bij de messiaanse gemeente Dugit, maar kon het adres niet vinden en liet het gaan. Toen ik anderhalf jaar later voor mijn werk een appartement in Tel Aviv zocht, kon ik tijdelijk verblijven in het huis van een contact uit Georgia. Die stuurde zijn schoonzus Orel om mij op te halen. Tijdens die autorit hadden we een soort interview om elkaar beter te leren kennen. Orel bleef me ontmoeten en mij helpen om mijn weg te vinden. Na twee weken nodigde ze mij uit voor een dienst bij Dugit, de plek die ik eerder niet kon vinden. Kort daarna kregen we een relatie en eind 2022 zijn we getrouwd.

‘Ik dacht: er zit veel Joods in het Nieuwe Testament.’

Ik leerde snel Hebreeuws en in de gemeente werd ik gevraagd om de diensten op de livestream van Hebreeuws naar Engels te vertalen. Mijn ouders bekijken die livestreams in Amerika tegenwoordig. Ze zijn bij onze bruiloft in de gemeente geweest en zijn nieuwsgierig geworden.

Orels vader, Avi Mizrachi, en leider van Dugit, nodigde mij uit voor een baan als evangelist in de koffiezaak haOgen in Tel Aviv. Er komen daar veel mensen die ons niet kennen. Ze ervaren een vredige sfeer die ze niet kunnen thuisbrengen en zijn verbaasd. Dan zien ze bijbels liggen en hebben we goede gesprekken. 

Talmoed
De ultra-orthodoxen kennen ons ook en protesteren en delen flyers uit als wij een evenement hebben. Ik ga dan naar buiten en heb gesprekken met hen. Als je ze uitdaagt om de Tenach te lezen, blijkt vaak dat ze alleen weten wat de rabbi en de Talmoed zeggen, maar weinig weten wat er in de Bijbel staat. 

‘Een christen die het Oude Testament echt kent, wekt interesse.’

Tijdens een concert kwam er een vrouw binnen om te luisteren. Toen ze weer naar buiten ging, werd ze tegengehouden door de demonstranten. Ze hebben haar omsingeld om haar te overtuigen dat ze niet naar ons moest luisteren. Ik ben ertussen gesprongen zodat de vrouw kon gaan waarop één van de ultra-orthodoxe demonstranten met mij begon te debatteren. Hij bleef maar zeggen dat wat wij doen Rooms-katholiek was. Ik corrigeerde hem en vertelde dat al Jezus’ discipelen Joods waren en dat zij dingen uitlegden vanuit de Tenach en geen nieuwe dingen leerden. Hij nam uiteindelijk een boek van me aan over de profetieën en hoe die door Jezus zijn vervuld. Er was duidelijk een interne oorlog in hem gaande. 

Ik wil andere gelovigen graag aanraden om de Joden tot jaloersheid te wekken. Er zijn 9 miljoen mensen in Israël, van wie slechts 20.000 gelovigen. Het is makkelijker om het Evangelie van een niet-Jood te horen dan van een Jood. Want een Jood die in Jezus gelooft, wordt gezien als een verrader. Maar een christen die het Oude Testament echt kent, wekt interesse.”

03-04-2023