mobiel zoek icoon

Opwekking collecteert voor traumatherapie in Israël

​​​​​​​Het project Bezel-El van de Joods-messiaanse gemeente HaMayaan (project 1727) in Kfar Saba is één van de goede doelen dit jaar op Opwekking. Bezoekers van de jaarlijkse christelijke conferentie tijdens Pinksteren kunnen doneren aan dit project van Comité Gemeentehulp Israël. Bezel-El betekent in het Hebreeuws “onder de Schaduw van de Almachtige”. Het is een therapeutisch en creatief centrum voor genezing van recent opgelopen trauma’s of om trauma’s uit het verleden. 

De aanslagen door Hamas op 7 oktober 2023 hebben diepe wonden geslagen bij veel Israëli’s. Op de foto het werk van een getraumatiseerd slachtoffer van de aanslagen. Alle therapieën en gesprekken zijn een bron van aanmoediging en steun om God te verheerlijken en te aanbidden. God zoekt mensen op, die gebroken zijn. Hij is een God die juist in alle gebrokenheid dichtbij wil zijn! Er wordt onder meer gewerkt met gebroken glas. 

De vele raketbeschietingen, moordpartijen en ontvoeringen van 7 oktober en de oorlog die daarop volgde laat diepe sporen na bij veel mensen. Vooral kinderen en vrouwen lijden zwaar onder stress, door het voortdurend schuilen in de schuilkelders als de sirenes wéér gaan, de vreselijke beelden die ze hebben gezien, de zwaargewonde mensen en het verlies van zoveel dierbaren. Alle therapieën en gesprekken zijn een bron van aanmoediging en steun om God te verheerlijken en te aanbidden. God zoekt mensen op, die gebroken zijn. Hij is een God die juist in alle gebrokenheid dichtbij wil zijn! Er wordt onder meer gewerkt met gebroken glas. 

Gouden handen 

Karin Grimberg leidt het project. Zij vertelt:
“In de workshop stortte H. zijn hart uit voor God. Na 7 oktober was hij getraumatiseerd door veel slechte dingen die hij als soldaat had gezien. De vele lijken werden per vrachtwagen naar zijn legerbasis gebracht om te worden gewassen. De gangen waren gevuld met grote en kleine (!) lijkzakken, waarvan sommige waren geopend. Hij dacht dat hij het allemaal had verwerkt, zei hij, maar het kwam weer naar boven toen hij al zijn gevoelens op een groot vel papier krabbelde. Toen was er een rode kleur zoals bloed. Toen hij de gouden handen op het papier legde, voelde hij dat God alles bedekte. Achter de goddelijke handen schilderde hij witte verf die de lucht symboliseerde. Hij wilde dat het perfect was wit, maar de rode kleur bleef doorschijnen. Voor hem toonde het aan dat God zelfs in de hemel pijn had over alles wat er was gebeurd. Hij wilde deze moeilijke gebeurtenissen en de daarmee samenhangende gevoelens niet echt aan God overdragen en loslaten, maar hij voelde Gods aanmoediging om dat toch te doen. Het goud liet hem zien dat God de macht had. Vervolgens plakte hij er een foto van een kind in zwart-wit op, wat symbool staat voor de kinderen in Gaza. Ze liggen ook op het hart van God, zei hij met een treurige blik.”

Zie verder: P1727 - Kehilat HaMayaan.


Vlag van de (burgerlijke) gemeente Kfar Saba

16-05-2024