Ultra-orthodoxen dwingen gebedsverbod af voor gemeente in Sderot
De Messiaanse gemeente in Sderot mag niet meer bidden in hun samenkomstgebouw. Dat is de uitkomt van een rechtszaak die is aangespannen door ultra-orthodoxe groeperingen, die fel gekant zijn tegen de gemeenteleden van City of Life (P1773). De haat, de beschimpingen, de pesterijen en de lastercampagnes tegen hen zijn de afgelopen tijd onverminderd doorgegaan. Nu de wapenstilstand tussen Israël en Hamas voorlopig lijkt stand te houden, blijkt de rust voor de gemeente in Sderot allerminst terug te zijn.
Voorganger Michael Biner: “De rechter oordeelde dat we ons distributiecentrum open konden houden, maar onder strikte beperkingen. We zijn schuldig verklaard en hebben een zware boete gekregen, die we moeten betalen om te kunnen blijven opereren. Dit betekent dat we ons gebouw niet langer volledig kunnen gebruiken voor verschillende doeleinden, met name als gemeente. Voorlopig mogen we geen gebedsbijeenkomsten houden. We bekijken nu andere opties voor onze bijeenkomsten en activiteiten.”
“Zij zien ons werk en de liefde en steun die we van duizenden lokale bewoners ontvangen als een bedreiging.”
Het gebouw staat in een wijk die niet het juiste bestemmingsplan zou hebben voor de activiteiten. Er hangt de gemeente ook nog eens een gedwongen verhuizing boven het hoofd, omdat de eigenaren van het pand hebben laten weten dat ze het gebouw willen renoveren of verkopen.
Het stadsbestuur van Sderot wordt beïnvloed door ultraorthodoxe Joodse extremistische groeperingen (zoals de anti-missionaire organisatie Yad L'Achim). “Zij zien ons werk en de liefde en steun die we van duizenden lokale bewoners ontvangen als een bedreiging.”
Protest tegen het werk van City of Life. Op het middelste bord staat te lezen: ‘De missie is een geestelijke Sho’a van het Israëlische volk.’
De problemen begonnen vierenhalf jaar geleden toen de opperrabbijnen van de stad hun krachten bundelden en een grote demonstratie organiseerden voor het gebouw waar de gemeente samenkomt. Tijdens dit protest verklaarden een groot aantal ultraorthodoxe leiders publiekelijk dat ze niet zouden stoppen, totdat ze de Messiasbelijdenden uit de stad zouden verdrijven. Deze demonstratie ging gepaard met een uitgebreide mediacampagne, met artikelen in grote kranten zoals Yediot Aharonot, waarin ze leugens verspreidden over de gemeente en Michael Biner. “Ze gingen zelfs zo ver dat ze ons met Hitler vergeleken en beweerden dat, terwijl hij Joodse lichamen doodde, onze "gekke missionaire kerk" Joodse zielen doodt door ze naar de Messias te leiden.”
Ondanks de haatcampagnes, zijn juist veel inwoners van de stad heel erg blij met de hulp die ze van City of Life krijgen. De gemeente helpt duizenden mensen met voedsel, kleding, luiers en elektrische kachels.
“Ondanks dat we alles volgens de wet doen, worden we nog steeds oneerlijk behandeld vanwege ons geloof. We worden voor de rechter gedaagd voor kwesties die in andere soortgelijke gevallen, geen kwestie van conflict waren. Het is duidelijk dat dit niet alleen een technische kwestie is, maar een ideologische vervolging, tegen de boodschap van verlossing die we verkondigen. We weten dat de Heer met ons is in deze strijd. En hoewel dit pijn en bezorgdheid met zich meebrengt, blijven we standvastig in de belofte dat ‘Hij die een goed werk in ons is begonnen, het zal voortzetten tot de voltooiing’.“
De gemeente gelooft dat de vervolgingen ook tot een nieuwe doorbraak kunnen leiden. Het liefst wil de gemeente een eigen gebouw, waardoor ze niet meer afhankelijk is van verhuurders, die gevoelig kunnen zijn voor manipulatie en druk vanuit de ultra-orthodoxie. “We voelen in ons hart dat Hij ons uitdaagt om te dromen van iets dat ooit onmogelijk leek: het verkrijgen van ons eigen gebouw.”
Zie ook: P1773 City of Life
15-02-2025