mobiel zoek icoon

P1734 Fountain of Tears

Fountain of Tears is een gedenkmonument in de woestijnstad Arad. Het verbeeldt het lijden van Jezus aan het kruis en het lijden van de Jood in de nazi-kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Heer aan het kruis voert een dialoog met de kampoverlevende. Deze onvoorstelbare combinatie heeft vele Israëli’s en christenen diep geraakt.

Maker is kunstenaar Rick Wienecke, een van oorsprong Canadese christen kunstenaar die al decennia in Israël woont. In 2001 kreeg hij van God de schijnbaar onmogelijke opdracht om een kunstwerk te maken dat het lijden van Jezus verbindt met dat van het Joodse volk in de Sjoa. Dat werd de Fontein van Tranen, gebaseerd op Jeremia 9:1 

De dialoog tussen de twee personen wordt gevoerd via zeven scenes, gebaseerd op de zeven kruiswoorden. De Messias is gemaakt in Jeruzalemsteen, de kampoverlevende in brons. Het is een echo tussen Jezus en het Joodse volk als het gaat om het lijden. De kunstwerken zitten vol symboliek en maken een diepe indruk op de bezoeker. 

Wienecke: ‘We hebben nooit verwacht dat er zoveel belangstelling voor zou zijn. Ik denk dat het een genezingsproces zonder woorden is wat God in werking zet bij het zien van de Fontein van Tranen.’ Het kunstwerk is te bezichtigen in de woestijnstad Arad, maar ook nabij voormalig vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau waar Wienecke een tweede Fountain of Tears mocht maken. 

Rick en Dafna Wienecke bij het kunstproject

13-04-2021