mobiel zoek icoon

Evangelisch verzet tegen Messiaanse tv zender

Twee weken na de start van de eerste hebreeuwstalige Messiaanse tv-zender Shelanu in Israël begin mei, is er een flinke controverse ontstaan over het station. Het was te verwachten dat anti-missionaire orthodoxe-Joodse organisaties zich zouden verzetten. Maar dat er ook vanuit evangelisch-christelijke hoek verzet is, is opvallend…

Dat verzet komt onder meer uit Amerikaans-evangelische hoek. Laurie Cardoza-Moore, oprichter van de pro-Israël organisatie Proclaiming Justice to the Nations, heeft premier Netanyahu gevraagd de zender uit de lucht te halen. De zender zou aan ‘de verkeerde kant van de geschiedenis staan,’ door joden te confronteren met het Evangelie. Volgens Cardoza is de christelijke geschiedenis vol van voorvallen waarbij joden christelijke doctrines kregen opgelegd.

De Israëlische overheid heeft in mei al gedreigd Shelanu op zwart te zetten. Een regeringswoordvoerder zei op twitter dat Israël nooit een missionaire zender had mogen toelaten tot de kabel. De zender heeft een contract met de Israëlische kabelmaatschappij Hot en is in 600 duizend Israëlische woonkamers te ontvangen.

De bekende Messiaans-Joodse voorganger Ron Cantor uit Tel Aviv is directeur van GOD TV Israël, de organisatie achter de zender Shelanu. Hij heeft Cardoza opgeroepen haar verzoek aan Netanyahu in te trekken en excuses aan te bieden aan haar Messiaanse Joodse broeders en zusters, meldt de Israëlische website Kehilanews.

Vanuit Messiaanse kring in Israël wordt geschokt gereageerd op de inmenging. Men verbaast zich erover hoe het getuigenis van Joden over Jezus ooit antisemitisch kan zijn. Ook vindt men het vreemd dat de democratische rechtstaat Israël ineens niet zo heel democratisch is als het gaat om Messiaanse joden.

Voorganger Avi Mizrachi uit Tel Aviv voegt toe: ‘Het is absurd dat anti-Israëlische en anti-zionistische programma’s mogen worden uitgezonden elke dag via de Israëlische kabel, maar dat een pro-Israël zionistische zender als de onze wordt onderzocht.’

Voorganger Menno Kalisher uit Jeruzalem is overigens niet verbaasd op de ophef. ‘We hebben een wat selectieve democratie als het om het Evangelie gaat.’ Het zou volgens hem een stap vooruit zijn als de zender mag blijven uitzenden.

Cantor voegt eraan toe: ‘Als Israëli’s vragen we dat de wet voor ons op dezelfde wijze wordt gehandhaafd als voor ieder ander die zijn geloof wil delen: van orthodoxe Joden tot moslims. Het zal een trieste dag zijn als de enige democratie in het Midden-Oosten de vrijheid van meningsuiting voor Messiaanse Joden stopt.’

15-05-2020