mobiel zoek icoon

Gemeente in Ashdod wint rechtszaak tegen anti-missionaire organisatie

Demonstranten van de anti-missionaire organisatie Yad l’Achim mogen niet meer demonstreren bij de Messiaanse gemeente Beit Hallel in Ashdod. De gemeente heeft een rechtszaak tegen Yad l’Achim gewonnen, zo meldt de Israëlische nieuwssite KehilaNews.

De rechter heeft bepaald dat activisten van Yad l’Achim niet meer binnen een straal van 100 meter rond het gebouw van Beit Hallel mogen komen. Ook mogen ze geen muziek laten horen en gemeenteleden fotograferen. Bovendien moet voor elke demonstratie een vergunning worden aangevraagd. 

Al jaren wordt de gemeente Beit Hallel geteisterd door pesterijen, bedreigingen en vernielingen. Vanaf januari dit jaar zijn er wekelijks protesten op vrijdag, voorafgaand aan de sabbatsviering van de gemeente. Leden van de gemeente worden geïntimideerd en gefotografeerd. Na het versoepelen van de lockdown maatregelen, groeiden de protesten opnieuw.

Verstoring samenkomst
Tijdens de lockdown verzorgde de gemeente, net als de meeste kerken wereldwijd, online diensten. Yad l’Achim tipte de politie echter over een illegale samenkomst, waarop agenten met lasapparaten de samenkomstzaal binnenkwam met het doel het gebouw hermetisch af te sluiten. Toen bleek dat het om een online dienst ging met slechts een handjevol mensen in het gebouw, droop de politie af. 

De rechter heeft ervoor gezorgd dat het wettelijk recht op godsdienstvrijheid en vrijheid van samenkomen in een democratie, wordt gewaarborgd. Advocaat Zakharchuk van de gemeente zegt dat de gang naar de rechter is gemaakt omdat jarenlang klachten indienen bij de politie niets uithaalde. Volgens de advocaat is het nu afwachten of het komende vrijdag rustig blijft. 

‘Krachten van onreinheid’
De anti-missionaire organisatie Yadl’Achim hield een conferentie in januari waarop de Messiaanse gemeente werd beschreven als ‘de krachten van onreinheid.’ Zwakke mensen zouden ‘gemanipuleerd worden met humanitaire hulp.’ De Messiaanse gemeente zou met ‘vernietigende tegenmaatregelen’ gestopt moeten worden, zo werd besloten op de conferentie die door 500 orthodoxe Joden uit de Haredi gemeenschap werd bezocht. De beweging geniet steun onder sommige leiders van de stad. De vice-burgemeester noemde de aanpak van Yad l’Achim het ‘reinigen van de stad.’

Voorganger Israel Pochtar van de gemeente Beit Hallel is dankbaar voor de overwinning bij de rechter. Hij spreekt van een geestelijke oorlog en bedankt iedereen die gebeden heeft gedurende de afgelopen moeilijke maanden. 

De strijd rond Beit Hallel is één van de heftigste aanvallen van orthodoxe op Messiaanse Joden in jaren. Op sommige plekken in het land laait die strijd soms enorm op. Vaak is dat in plaatsen waar veel orthodoxen wonen. Bij gemeenten in meer seculiere gebieden zoals de regio Tel Aviv en Haifa is nauwelijks sprake van tegenstand.

28-06-2020