mobiel zoek icoon

Michael Beener, Sederot, bouwt aan City of Life vlakbij Gaza

Vijftien seconden, zoveel tijd heb je in Sederot om de bomkelder te bereiken. De stad ligt maar op een paar kilometer van de Gazastrook. Als Hamas raketten afvuurt, telt dus elke seconde. 
Juist op deze plek voelen Michael en Dina Beener zich geroepen om gemeente te zijn. Eén van hun speerpunten is het organiseren van bustouren langs Bijbelse plaatsen. De gemeente groeit en beschikt sinds kort over een grotere ruimte.

In 2015 bezocht het CGI de City of Life and the Messianic Congregation al eens. Het echtpaar vertelde toen over hun achtergrond. Michael kwam in 2006 vanuit Oekraïne, Dina kwam in 1999 uit Letland. De gemeente begon in het jaar 2000 als een kleine studentengroep van wie Dina de leider was. Michael en Dina trouwden in 2009 en hebben twee kinderen van 7 en 6 jaar oud. 

Nieuw gebouw 
De gemeente ‘City of Life‘ is door de jaren heen behoorlijk veranderd. Het Russisch is vervangen door Hebreeuws als voertaal. Veel studenten zijn inmiddels ouders geworden. Er zijn nu 40 leden plus een grote groep kinderen. Meer mensen kunnen er ook echt niet in de samenkomstzaal. Daarom is de gemeente lange tijd op zoek geweest naar een grotere ruimte in het stadje. Vanwege de enorm hoge huurprijzen is dat heel lastig. Bovendien zijn veel verhuurders huiverig om te verhuren aan Messiaanse gelovigen. ‘De eerste vraag die ze stellen is of we over Jezus praten’, vertelt Michael. 

Vrijwilligers zijn dit voorjaar hard aan het werk om de nieuwe ruimte geschikt te maken voor samenkomsten. Het repareren en verbouwen kost 68 duizend euro. Michael en Dina Beener vragen het CGI om steun in gebed en financiën.. 

Bustouren
Zes maal per jaar organiseert de gemeente dagtouren langs Bijbelse plaatsen. 
Michael: ‘Getuigen op straat heeft hier niet zo veel zin. We zien dan vooral negatieve reacties. Daarom trekken we liever met een bus vol mensen en een gelovige Israëlische gids langs Bijbelse plaatsen zoals Tel Dan, Kfar Nahum, Jaffa en Jeruzalem. We vertellen dan over het verhaal van het Oude en Nieuwe Testament. Mensen zijn nieuwsgierig.’

Gemeenteleden uit Sederot gaan graag als vrijwilliger mee tijdens de touren. Het is hun taak om vriendschappen te bouwen met deelnemers, niet zozeer om te praten over het geloof. 
Michael: ‘Veel mensen hebben behoefte aan positieve vriendschappen. Er is hier veel narigheid, met name onder immigranten. Maar bij ons voelen ze zich thuis, ze zeggen dat ze vaker willen komen vanwege de goede sfeer.’

Michael nodigde deelnemers afgelopen jaar ook uit voor een Pesachviering in zijn gemeente. 75 mensen wilden komen, terwijl er maar plek was voor 50 mensen. Het zegt iets over de behoefte aan gemeenschap onder mensen in Sederot. Er zijn Bijbelkringen voor gelovigen en voor mensen die nog lang niet zo ver zijn, maar wel meer willen horen. 

Ook de burgerlijke gemeente Sederot heeft de positieve invloed van het werk ontdekt. Afgelopen zomer mochten Michael en Dina op een bijeenkomst met 400 kinderen spreken en cadeautjes uitdelen. Michael wordt ook gevraagd om iets te vertellen op bijeenkomsten van overlevenden van de Sjo’a (Holocaust) of bij veteranen. Wel wordt hem gezegd uitsluitend iets te vertellen over het Oude Testament. Ook is het echtpaar betrokken bij de opvang van nieuwe Russische immigranten. Ze verstrekken kleding, voedsel en hulp bij het regelen van financiële zaken. 

Ramen sneuvelen
Door het werk van de familie Beener komt er licht in een stad waar het leven hard is. Door de voortdurende dreiging van raketten kampen veel mensen met psychische problemen. Ondanks het Israëlische Iron Dome systeem zijn de afgelopen jaren toch veel raketten in en rond Sederot neergekomen. Het is een wonder te noemen dat dit vaak gebeurt in open gebied. Eén keer trof een raket een muur van het gebouw van de gemeente, alle ramen sneuvelden.

Michael en Dina hebben een duidelijke visie voor gezinnen in de stad. Ze willen graag starten met huiswerkbegeleiding in wiskunde en Engels, onder leiding van professionele gelovige leerkrachten.
Michael: ‘We willen op die manier goede relaties bouwen met de families hier. Veel ouders weten namelijk niet goed hoe ze met hun kinderen moeten omgaan. Zeker op deze plek waar veel mensen trauma’s hebben door de raketten. Als ze ervoor open staan, nodigen we de kinderen uit voor de sabbatsschool.’

Eén van de ruimtes in het gebouw van de gemeente is ingericht als opslagplaats voor onder meer luiers. Die zijn heel duur in Israël. ‘We vroegen mensen waar ze behoefte aan hebben, veel gezinnen vertelden dat ze graag luiers ontvangen, dus die zamelen we in.’

Meer orthodoxen
De komende jaren zal Sederot uitgroeien van 27 duizend naar 40 duizend inwoners. Het aantal religieuze Joden neemt ook toe waardoor de sfeer in de stad verandert.
Michael: ‘Je merkt dat de invloed van de religieuzen en dus ook de tegenstand sterker wordt. Het is vervelend, maar het is zeker geen vervolging zoals in sommige andere plaatsen waar wordt gedemonstreerd tegen gelovigen.’

Michael en Dina zijn vastbesloten door te gaan in Sederot. Ze ervaren zegen op hun werk en zien dagelijks dat God door de gemeente licht brengt in de harten van mensen. Met hun nieuwe gebouw hebben ze veel meer mogelijkheden om activiteiten te organiseren en hulpgoederen te verstrekken. Kortom, om leven te brengen in een stad die zo vaak onder vuur ligt.  

City of Life • Project 1773

12-04-2021