mobiel zoek icoon

Project van de Maand: juni-aug 2022

Zomerproject: ‘Noodopvang Oekraïense Joden’

Tussen de twintig- en dertigduizend vluchtelingen zijn sinds de Russische inval in Oekraïne naar Israël gevlucht. Messiaanse gemeenten zijn onmisbaar in de opvang van deze nieuwkomers. Ze helpen met voedsel, huisraad, advies en geestelijke bijstand.

Een echtpaar dat hulp ontvangt van de Russische gemeente Rivers of Living Water in Karmiel, vertelt over hun vlucht: ‘Toen de bommen vielen op 24 februari, waren we bang dat onze stad Zaporisja in het zuidoosten van Oekraïne ook geraakt zou worden. We besloten met onze kinderen en kleinkinderen te vluchten. We hopen nu een leven in vrede te kunnen leiden met ons volk.’

Velen hebben hun huis niet kunnen verkopen, kunnen niet meer bij hun banktegoeden en beginnen letterlijk met niets aan een nieuw leven in een onbekend land waar ze de taal en cultuur niet spreken. Hoe bijzonder is het dat er gemeenten zijn met oud-landgenoten die hen decennia geleden voor gingen. Zij bieden niet alleen praktische hulp, maar ook een luisterend oor.

Onder de vluchtelingen bevinden zich ook steeds meer Russische Joden. Zij vluchten niet voor bommen, maar voor de Poetin-dictatuur die sinds 24 februari draconische vormen aanneemt. Veel van deze Russische Joden hadden een plan om ooit naar Israël te gaan, maar besluiten nu versneld te gaan.

Voorganger Leon Mazin van de gemeente Shavei Tzion (Terugkeer naar Sion) ziet hier een duidelijke vervulling in van Bijbelse profetieën, zoals die van Jeremia 16:16.

De dag zal komen – spreekt de HEER – dat er niet meer wordt gezegd: “Zo waar de HEER leeft, die het volk van Israël uit Egypte heeft bevrijd”, maar: ”Zo waar de HEER leeft, die het volk van Israël uit het land van het Noorden heeft bevrijd en uit de andere landen waarheen hij het verdreven had.” Ik zal hen terugbrengen naar hun land, dat ik hun voorouders gegeven heb. Ik laat vissers komen om hen te vangen – spreekt de HEER-, en daarna laat ik jagers komen om hen op elke berg en elke heuvel, zelfs in de rotskloven op te jagen. (Jeremia 16: 14-16)

‘Wie kon indenken dat de profetie nu zou uitkomen. Over de terugkeer van het volk naar Israël, eerst door vissers in de jaren ’90 en nu door jagers. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, waren we emotioneel en wilden we hulp sturen naar Oekraïne. Maar toen begon God tot ons te spreken om de deuren te openen voor een grotere alijah. We kunnen niet om Gods woord heen dat het volk oproept terug te keren naar Sion,’ aldus Mazin.
 

Waarom uw steun?

Door nu te doneren aan de noodopvang van Oekraïense Joden in Israël, wordt u zelf ook onderdeel van de vervulling van Bijbelse profetieën over de terugkeer van de zonen en dochters van Israël naar Sion. Het getuigenis dat uitgaat van de hulp van messiaanse gemeenten is groot. Een nieuw leven opbouwen in Israël is niet makkelijk. Praktische en geestelijke hulp zijn van levensbelang. De donaties verdelen we onder de gemeenten en projecten die zich bezighouden met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland.

Paulus schreef dat we het hen ook verplicht zijn.
Immers, omdat de heidenen deel hebben gekregen aan wat de heiligen in Jeruzalem in geestelijk opzicht geschonken hebben, zijn ze ertoe verplicht hen bij te staan in materiële zaken. (Romeinen 15:27b)

Elk project van de maand krijgt ten minste € 2.500,- uitgekeerd van CGI uit de algemene giften. Zorgt u ervoor dat dit bedrag nog verhoogd wordt? Doneer nu via de doneerknop rechts op deze pagina.

Check ook onze Social Media kanalen.