mobiel zoek icoon

Project van de Maand: augustus 2022

Zomerproject Noodopvang Joden

Het aantal oorlogsvluchtelingen in Israël is sinds de start van de oorlog in Oekraïne toegenomen tot bijna 50.000. Opmerkelijk is dat het inmiddels meer Russen dan Oekraïeners zijn. Sinds het begin van de oorlog gaat het om 20.000 Russen en 16.000 Oekraïeners.

Dat heeft alles te maken met de situatie in Rusland. Hoewel de oorlog op Oekraïens grondgebied plaatsvindt, is Rusland sinds de start van de oorlog op 24 februari verder afgegleden naar een dictatuur onder het bewind van president Poetin. Veel Joden besluiten daarom (alsnog) naar Israël te vertrekken. Daarnaast verblijven er ook nog eens bijna 40.000 Russen op een toeristenvisum in Israël. Het is onduidelijk of deze mensen nog terugkeren.

Rusland dreigt de activiteiten van het Joods Agentschap in Rusland te verbieden, wat de uittocht van Russen naar Israël heel moeilijk maakt. Sommige mensen vrezen voor terugkeer naar de situatie van de voormalige Sovjet-Unie, waarbij Joden het land niet kunnen verlaten.

Veel Russische Joden hadden een plan om ooit naar Israël te gaan, maar besluiten nu versneld te gaan. Voorganger Leon Mazin van de gemeente Shavei Tzion (Terugkeer naar Sion) ziet hier een duidelijke vervulling in van Bijbelse profetieën, zoals die van Jeremia 16.16.

De dag zal komen – spreekt de HEER – dat er niet meer wordt gezegd: “Zo waar de HEER leeft, die het volk van Israël uit Egypte heeft bevrijd”, maar: ”Zo waar de HEER leeft, die het volk van Israël uit het land van het Noorden heeft bevrijd en uit de andere landen waarheen hij het verdreven had.” Ik zal hen terugbrengen naar hun land, dat ik hun voorouders gegeven heb. Ik laat vissers komen om hen te vangen – spreekt de HEER-, en daarna laat ik jagers komen om hen op elke berg en elke heuvel, zelfs in de rotskloven op te jagen. (Jeremia 16: 14-16)

‘Wie kon indenken dat de profetie nu zou uitkomen. Over de terugkeer van het volk naar Israël, eerst door vissers in de jaren ’90 en nu door jagers. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, waren we emotioneel en wilden we hulp sturen naar Oekraïne. Maar toen begon God tot ons te spreken om de deuren te openen voor een grotere alijah. We kunnen niet om Gods woord heen dat het volk oproept terug te keren naar Sion,’ aldus Mazin.

Opvang
De opvang van de nieuwkomers vraagt intussen veel van Israël. De staat Israël probeert de nieuwkomers zo snel mogelijk aan woonruimte te helpen. Messiaanse gemeenten helpen bij het doneren van huisraad: beddengoed, keukengerei en andere noodzakelijk artikelen. Maar vooral ook geestelijke bijstand.

Velen hebben hun huis niet kunnen verkopen, kunnen niet meer bij hun banktegoeden en beginnen letterlijk met niets aan een nieuw leven in een onbekend land waar ze de taal en cultuur niet spreken. Hoe bijzonder is het dat er gemeenten zijn met Russen en Oekraïense Joden die in de jaren ’90 al naar Israël kwamen en nu helpen bij de opvang. Zij bieden niet alleen praktische hulp, maar ook een luisterend oor.

Waarom uw steun?
Door nu te doneren aan de noodopvang van Oekraïense Joden in Israël, wordt u zelf ook onderdeel van de vervulling van Bijbelse profetieën over de terugkeer van de zonen en dochters van Israël naar Sion. Het getuigenis dat uitgaat van de hulp van messiaanse gemeenten is groot. Een nieuw leven opbouwen in Israël is niet makkelijk. Praktische en geestelijke hulp zijn van levensbelang. De donaties verdelen we onder de gemeenten en projecten die zich bezighouden met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland.

Elk project van de maand krijgt ten minste € 2.500,- uitgekeerd van CGI uit de algemene giften. Zorgt u ervoor dat dit bedrag nog verhoogd wordt? Doneer nu via de doneerknop rechts op deze pagina.

Check ook onze Social Media kanalen.