mobiel zoek icoon

Concert voor Sjoa overlevenden

Bijna negen maanden lang konden ze niet doen wat ze zo graag doen: mensen over Gods liefde vertellen. Maar begin dit jaar kwam er een uitnodiging vanuit onverwachte hoek. De voorzitter van de organisatie van overlevenden van de Sjoa vroeg de Messiaanse gemeente Rivieren van Levend Water uit Karmiel om een concert te geven.  Voorganger Irina Friedman is er nog vol van: ‘De Heer opende de deur voor de eerste outreach sinds het begin van de coronacrisis. De toehoorders waren tot tranen toe geroerd.’

Het tehuis Golden Age in Nahariya is een woonzorgcentrum voor overlevenden van de Sjoa (Holocaust). Zij ontvingen al langere tijd voedselpakketten van de Messiaanse gemeente uit Karmiel. De nood is hoog en onder ouderen heerst veel armoede.

Maar op 6 januari was er nog wat anders aan de hand. Zoals bekend is Israël met vaccineren het snelste land ter wereld. En op die zesde januari waren de bewoners van het huis in Nahariya aan de beurt. De voorzitter van de organisatie vroeg Friedman of zij na afloop van het vaccineren een concert wilde geven. Een bijzondere gelegenheid om een getuigenis te laten horen aan deze kwetsbare groep.

En zo gebeurde het dat in de tuin van het wooncentrum aanbiddingsmuziek klonk en de naam van Jezus werd genoemd. Irina Friedman vertelt: ‘Mensen zaten in tuinstoeltjes en mensen keken vanaf de hogere verdiepingen door de ramen naar buiten. Een zuster van ons citeerde Jesaja 53 en we lazen ook andere profeten. Onze kinderen dansten op de muziek. En we vertelden dat Jezus onze Joodse Messias is en dat zijn komst al 700 jaar voor zijn geboorte werd geprofeteerd. Mensen weten dat helemaal niet, ze komen vaak uit Rusland waar ze opgroeiden met het idee dat er geen God is. Het enige dat ze weten is dat ze Joods zijn. Wij laten ze zien dat de Joodse natie werd geboren om de Messias voort te brengen.’ 

De bewoners van het huis hadden zoiets nog nooit meegemaakt. Deze ouden van dagen kregen die dag een vaccinatie en een paar uur daarna een Messiaans concert. Friedman: ‘Een frisse wind kwam over deze kostbare mensen die vol angst en eenzaamheid zaten. Ik sprak een 96-jarige overlevende van de Sjoa. Hij kwam naar mij toe en vroeg om een warme maaltijd. Ik bad hiervoor en we konden deze mensen aanmelden bij een kookproject van een gemeente in Nahariya. Ze koken daar elke dag voor armen en twaalf mensen van dit huis krijgen nu tweemaal per week een heerlijke verse warme maaltijd!’ Deze maaltijden komen als een welkome afwisseling op de standaardmaaltijden die bewoners in staatsinstellingen krijgen. 

Vier aanvragen
De vraag om een concert te geven had niet een dag later moeten komen. Op 7 januari ging Israël de derde strenge lockdown in. Maar als die voorbij is, 
volgen meer concerten. Friedman vertelt dat er inmiddels aanvragen zijn gekomen van vier andere huizen. ‘De Heer stopt nooit om harten aan te raken,’ aldus Friedman die ons Nederlanders vraagt te blijven bidden dat dit werk mag doorgaan in Israël.

De Messiaanse gemeente Rivieren van Levend Water in Karmiel heeft zeven huiskringen verspreid over heel Galilea. In al die plaatsen zet de gemeente zich in voor olim, nieuwe immigranten die veelal uit Rusland en Oekraïne komen. Mensen krijgen kussens, dekens en huisraad. Op die manier heet de gemeente hen welkom en wordt de liefde van God op praktische wijze getoond. Daarnaast delen ze al jaren maandelijks 900 voedselpakketten uit.

P 1714 Rivers of Living Water

Ook bijdragen aan dit project?