mobiel zoek icoon

Israël in oorlog, steun onze projecten in de frontlinie

Extra Nieuwsbrief Oorlog - november 2023

“Onze gemeente is veranderd in een distributiecentrum”, zei één van de voorgangers uit Israël afgelopen week. Israël is in oorlog en in veel messiaanse gemeenten wordt hard gewerkt om getroffen burgers te voorzien van noodhulp en soldaten van maaltijden. De inzet van 360.000 reservisten kan niet zonder ondersteuning van burgers.

Veel plaatsen in het noorden en rond de Gazastrook zijn nog altijd geëvacueerd. Mensen kunnen niet naar hun huis, zitten zonder werk en veel organisaties missen mensen die nu als reservist opgeroepen zijn. Als voorbeeld: In de gemeente HaDerech in Karmiel zijn 16 jonge mannen opgeroepen voor de oorlog, de helft van hen als dienstplichtige, de andere helft als reservist.

 

Noodfonds keert uit

Comité Gemeentehulp Israël heeft afgelopen weken vanuit het Noodfonds bedragen uitgekeerd aan vier gemeenten in het gebied rond Gaza en in het uiterste noorden van Israël. Deze gemeenten zijn zelf het hardst getroffen door de oorlog, maar spannen zich ook alle in bij het verlenen van noodhulp. Hun werk is een groot getuigenis, juist in deze tijden van angst en onzekerheid. De komende weken breiden we het aantal gemeenten uit, afhankelijk van het verloop van de oorlog. Help hen dit werk voort te zetten door uw gift over te maken naar ons Noodfonds: P8001.

 

Doneer online
 

Een overzicht van wat gemeenten in de crisisgebieden doen

 

Kehilat Kiryat Shmona

Voorganger Israel Iluz bezoekt geregeld soldaten aan het front. Hij is met zijn team gebleven in Kiryat Shmona, een stad in het uiterste noorden. Veel bewoners zijn op vrijwillige basis geëvacueerd in verband de dreigende oorlog met Hezbollah in Libanon. De soldaten zijn dankbaar voor de hulp die ze ontvangen vanuit Nederland.

 

Beit Hallel, Ashdod

Deze gemeente voorziet gezinnen van voedselpakketten, waaronder veel houdbare artikelen en speelgoed voor getraumatiseerde kinderen. Een pakket kost omgerekend € 94,00. Ook brengen vrijwilligers van deze gemeente kleding, toiletartikelen en krachtvoer naar soldaten. Deze pakketten kosten per stuk ruim € 100,00. Jacques Liebenberg van de gemeente schrijft: “We zijn jullie dankbaar voor jullie liefde en steun. Die maakt echt het verschil voor getroffen families en soldaten.”

 

City of Life, Sderot

Sderot kreeg tijdens de grote terreuraanval op 7 oktober de volle laag te verwerken. Gemeenteleden verblijven tijdelijk in onder meer moshav Shoresh bij Jeruzalem. Voorganger Michael Biner was afgelopen week even terug in Sderot om wat spullen thuis op te halen. De plaats is nog steeds een spookstad. Biner “We leven in een nieuwe realiteit. Volgens de burgemeester mogen we pas op 1 januari terug.” Hulp van de overheid in dit gebied is niet of nauwelijks beschikbaar. De gemeente is nog op zoek om voor drie families tijdelijk onderdak te vinden. Dat kost ruim 3500 euro per maand.
Verder wil de gemeente hulp bieden aan zo’n 300 achtergebleven ouderen in Ofakim, vlakbij Sderot. Zij zijn momenteel vooral op zichzelf aangewezen. De gemeente wil elke oudere voor 120 euro voorzien van noodhulp. Biner praat met de kinderen met veelal een Russische of Oekraïense achtergrond in Shoresh over wat ze hebben meegemaakt.

Voedselpakketten worden uitgedeeld in Shoresh aan geëvacueerde bewoners uit Sderot. Zij kunnen dit jaar niet meer terug naar huis.
Voedselpakketten worden uitgedeeld in Shoresh aan geëvacueerde bewoners uit  Sderot. Zij kunnen dit jaar niet meer terug naar huis.
 

Shekinah Ashkelon, Ashkelon

Veel raketten zijn er afgelopen week neergekomen op de stad Ashkelon. Gemeenteleden hebben dagen doorgebracht in de schuilkelders. Ondanks de oproep van de Israëlische regering aan inwoners om de stad te verlaten, blijven veel gemeenteleden. Ze voelen de roeping om te kijken hoe ze mensen kunnen helpen die niet in staat zijn te vertrekken. Ook zij verdienen onze steun.

Voorganger Borenstejn uit Ashelon bidt met een gemeentelid in haar appartement dat werd getroffen door een raket uit Gaza. Zelf overleefde de vrouw omdat ze 15 minuten na de aanslag thuis kwam.
Voorganger Borenstejn uit Ashelon bidt met een gemeentelid in haar appartement dat werd getroffen door een raket uit Gaza. Zelf overleefde de vrouw de aanslag, omdat ze 15 minuten erna thuiskwam.
 

Vanwege de oorlog tussen Israël en Hamas komt ons Algemeen Noodfonds in plaats van het Project van de Maand.
 

Doneer online