mobiel zoek icoon

Lech l'cha helpt al 20 jaar ex-soldaten

Het is niet heel moeilijk om je geloof te verliezen tijdens je diensttijd in het Israëlische leger. 20 jaar geleden was dat al duidelijk voor de oprichters van Lech l’cha, de organisatie die pas afgezwaaide soldaten helpt het leven met God weer op te pakken. ‘Vaak zijn gelovigen de enige in hun (militaire) eenheid, omgeven door (vooral) niet-gelovigen die vloeken, schelden, seksueel actief zijn en feesten in het weekend. Het is moeilijk dan overeind te blijven,’ vertelt Shmuel Salway, leider van Lech l’cha.

Tijdens een videogesprek vertelt Salway over zijn organisatie die dit jaar 20 jaar bestaat en meer dan 300 jong volwassen Israëli’s in het programma had. Veel van hen zijn ontmoedigd geraakt in hun diensttijd en zijn om die reden naar Lech L’cha gekomen. Salway: ‘Een jongen vertelde mij dat hij geestelijk helemaal was opgedroogd. Ze maken vaak heel nare dingen mee, sommigen hebben een vorm van Posttraumatisch stress syndroom.’ Daarnaast moeten de Israëli’s ook omgaan met kritiek dat het land krijgt vanuit het buitenland. Er zijn jonge Israëli’s die zien dat zij steeds worden afgeschilderd als ‘the bad guy’. 
Tijdens de drie maanden bij Lech l’cha krijgen deelnemers een diepgaande heroriëntatie op God. Dat begint met verdieping in hun eigen identiteit: ‘wie ben je in Gods ogen?’ Ook volgt er Bijbels onderricht en de uitdaging om je geloof praktisch vorm te geven in het leven. Er wordt opnieuw een geloofsfundament gelegd. Lech l’cha staat in contact met veel messiaanse gemeenten in het land waar de deelnemers God kunnen dienen na het programma.

Beveiliger
Shmuel Salway zelf is geboren in Israël, hoewel zijn ouders alijah maakten. Zij hebben Indiase roots. Salway’s moeder kwam tot geloof in Tel Aviv bij een vrouwengroep, Shmuel groeide op in de messiaanse gemeente Adonai Roi (De Heer is mijn Herder). Op zijn 16e tijdens een zomerkamp besloot hij bij Jezus te willen horen. Als jongeman werkte hij als beveiliger bij El Al en ook een periode voor de Israëlische ambassade in de Verenigde Staten. 
Is het bijzonder dat een messiaanse gelovige in die tijd zo’n promotie maakte voor de Israëlische overheid? 
Salway: ‘Het was moeilijk om promotie te maken bij de ambassade. Maar ze zagen jarenlang hoe ik was, werkte en loyaal bleef aan het land. Ik was een getuige, mensen wilden wel weten wat ik precies geloofde. Je mag natuurlijk niet evangeliseren in zo’n functie, maar je mag wel vragen beantwoorden. We hadden mooie gesprekken. Israëli’s zijn van nature nieuwsgierig. Ze kwamen niet tot geloof, maar leerden wel veel. Het gaat erom zaadjes te zaaien. Op de juiste tijd zal er vrucht zijn. Ik geloof dat er een geestelijke bedekking ligt over Israël en dat er een geestelijke strijd woedt. Ik bid voor hen en op het juiste moment zullen hun ogen open gaan.’

Orthodox en seculier
Salway kent veel messiaanse gemeenten. Ziet hij weleens orthodoxe joden tot geloof komen? ‘Ik zie eigenlijk weinig orthodoxe joden binnenkomen bij messiaanse gemeenten. Misschien dat sommigen het in hun hart beleven. Ik denk dat God in hun harten werkt en dat God bij sommigen de ogen opent.’ Er hebben door de jaren heen enkele deelnemers uit orthodoxe of juist seculiere families meegedaan aan het programma van Lech l’cha. Eén jongen uit een orthodoxe familie vertelde dat hij al vanaf zijn 12e een relatie met God had, maar geen verdieping vond in de traditie. Hij ontdekte dat het niet om daden alleen gaat, maar ook om geloof in Jezus als de Joodse Messias.
 
Arabisch
Er zijn ook Arabische deelnemers geweest. Wat daarbij helpt, is dat één staflid zelf Arabisch is. Salway: ‘We raken ook bekend bij de Arabische bevolking dankzij onze contacten met Arabische voorgangers. Soms hebben we verschillende visies op het land en de politiek, maar we zijn samen gelovigen in Jezus.’ 

Missie
Door de jaren heen zijn er 300 deelnemers geweest van wie de meesten nog altijd actief zijn in gemeenten in het hele land. Ook de missionaire reis tijdens het programma draagt bij aan de vorming van de deelnemers. Soms voert het programma naar het buitenland. Het is bijzonder hoe het Woord op die manier vanuit Zion door jonge messiaanse Joden naar andere landen wordt gebracht. Dit jaar staat Zimbabwe op het programma. 

Deelname aan het Lech l’cha-programma van drie maanden, kost 8.000 shekel (ruim € 2.000). Dat dekt niet alle kosten, vandaar dat CGI deze organisatie steunt met giften. Naast het programma voor na de diensttijd, organiseert Lech l’cha ook korte conferenties voor jongeren, met in het afgelopen jaar ruim 300 deelnemers. 

Zegenrijk jaar 
Het 20e jaar van Lech l’cha was misschien wel het meest zegenrijke, ondanks alle beperkingen van de pandemie. Salway: ‘We hadden twee grote groepen. Voorheen maakten we gebruik van het gebouw van een grote gemeente in de weekenden, maar nu moesten we creatief zijn. We ontmoetten elkaar buiten en hadden leraren die via Zoom meededen. We gingen vaker kamperen en nodigden jong-volwassenen uit om mee te gaan.’ 

Er wordt samengewerkt met Netivah, een andere organisatie die CGI ondersteunt. Netivah richt zich vooral op jongeren tot 18 jaar en biedt een cursus voorafgaand aan de diensttijd aan (die gezamelijk is ontwikkeld). Lech l’cha richt zich juist op 18+’ers die hun diensttijd hebben vervuld. 

Lech l'cha is CGI Project van de maand oktober 2021