mobiel zoek icoon

Ontmoetingsdag CGI in teken van Iran en Israël

Zo’n driehonderd mensen bezochten zaterdag 16 november de CGI Ontmoetingsdag 2024 in de Fontein in Nijkerk. De sprekers namen op deze dag het publiek mee langs Bijbelse beloften, diepe inzichten in onze tijd en persoonlijke visioenen waardoor de Heer zich aan mensen openbaart. Opvallende rode draad deze dag was de plek van Iran in Gods plannen en handelen.


In de ochtend nam CGI-voorzitter Wim Nieuwenhuis ons mee naar ‘Elam’, de Bijbelse aanduiding voor een gebied dat nu in Iran ligt. In Jeremia 49 laat God zeggen dat Hij daar Zijn troon neerzet, op de plek waar nu de troon van de ayatollahs staat. Dit gegeven impliceert een geweldige strijd, maar ook een belofte tot herstel. Nieuwenhuis hield het publiek voor dat in de Bijbel tienmaal over de troon van God wordt gesproken: 7 keer in Jeruzalem, 2 keer boven de sterren en dus die ene keer in Elam, het ‘bijkantoor van Jeruzalem’. Het is de plek waar koningin Esther de genocide op het Joodse volk wist af te wenden en ook de plek waar de Perzische koning Koresh (die messias oftewel ‘gezalfde’ wordt genoemd in Jesaja 45:1) besloot dat de Joden Jeruzalem mochten herbouwen. En in Handelingen 2 is te lezen dat er op de Pinksterdag ook Elamieten aanwezig waren bij de uitstorting van de Heilige Geest tijdens het Wekenfeest.  

 

 


In de middag werd duidelijk dat God vandaag de dag grote dingen doet onder de sjiitische bevolking in Iran. Een volk dat veelal teleurgesteld is in de zeer streng-islamitische religie en dat verlangt naar een relatie met God. De van oorsprong Iraanse (ex-)moslima Marziyeh Amirizadeh vertelde over het leven in Iran, over vrouwen die niet mogen fietsen of dansen, over kinderen die elke dag op school de Verenigde Staten en Israël moeten vervloeken. Over het land waar veroordeelde christenvrouwen die nog maagd zijn, voor de doodstraf ‘nog even verkracht worden’ zodat ze niet ‘alsnog in het paradijs belanden’ omdat ze maagd zijn. De verhalen die Amirizadeh vertelde, zijn ronduit gruwelijk. Marziyeh: “Het zijn de gedachten en ideeën die het regime verspreidt door middel van onder meer Hamas en Hezbollah. Dat hebben we gezien op 7 oktober vorig jaar.”  

 

Visioen van de Troon 

Toch is Iran ook het land waar Marziyeh een visioen ontving van een gouden troon waarbij zij Jezus in een wit kleed zag en ervaarde dat Iemand haar voorhoofd verzegelde. Ze raakte er steeds meer van overtuigd dat Jezus de Waarheid is. Ze werd een volgeling van Jezus, zette diverse huisgemeenten op en verspreidde in de jaren erna zeker 20.000 Bijbels. De Heer maakte haar ook duidelijk dat ze vanwege deze in Iran illegale activiteiten in de gevangenis zou belanden. Daar kwam ze ook terecht. In de gevangenis sliep ze op het beton onder een in urine gedrenkte deken en werd er voortdurend gedreigd met dood door ophanging. Ook moest ze o.a. toekijken hoe een christelijke vriendin werd opgehangen.

Marziyeh Amirizadeh werd vertaald door Wiebe Dijkstra
Marziyeh Amirizadeh werd vertaald door Wiebe Dijkstra

 

Dankzij flinke internationale druk kwam Amirizadeh toch vrij. Inmiddels woont ze in de Verenigde Staten, waar ze opkomt voor de rechten van Iraanse vrouwen en waarschuwt voor de gevaren van de islam. “Het is belangrijk dat we staan voor onze waarden”, zegt Marziyeh. “God zoekt strijders in de geestelijke frontlinie, we moeten niet alleen redding brengen, maar ook zeggen waar het op staat. Ook de westerse jongeren worden gehersenspoeld, waarbij de vernietiging van Israël het doel is. Dit is een wake up call voor de kerken, het is naïef te denken dat deze oorlog aan ons voorbijgaat.”  

(Om de veiligheid van Marziyeh niet in gevaar te brengen, publiceren we het videoverslag van haar toespraak niet op deze website, we vragen daarvoor uw begrip.)

 

Honger naar Gods Woord 

Ook Farshid Mehdi, Jood, ex-moslim en christen, komt oorspronkelijk uit Iran. Zijn grootvader was Jood maar bekeerde zich tot de islam voor zijn eigen veiligheid. Zijn moeder moest naar christelijke scholen toe om de mensen te bekeren tot de islam, maar het leidde ertoe dat ze zelf christen werd. Na hun vlucht naar Nederland, kwam ook Farshid tot geloof in Jezus. Hij is voorganger van de Iraanse kerk in Almere en directeur van onder meer Persian World Radio dat zich richt op de evangelieverkondiging in Iran via zendmasten in buurlanden. Hij is ook gevraagd door de IND om goede vragen te stellen aan vluchtelingen, zodat duidelijk wordt wie echt christen is en wie dit slechts gebruikt om een asielstatus te krijgen. Zo leerde hij de IND-medewerkers om mensen te vragen naar een Bijbeltekst die hun leven heeft veranderd. Tegelijkertijd is er onder de christelijke vluchtelingen een enorme honger naar Gods Woord.

Farshid Mehdi aan het woord
Farshid Mehdi aan het woord

 

Mehdi vertelde dat het Iraanse volk altijd een goede relatie had met Israël en dat 70% van de inwoners helemaal niet sjiitisch is. De ayatollahs onderdrukken het volk en hebben na de revolutie van 1979 de haat tegen Israël opgevoerd. “Hoe hebben ze die opdracht gekregen, wie heeft hun dat verteld?” vroeg Mehdi zich lange tijd af. Hij kwam tot de overtuiging dat het een geestelijke opdracht van satan aan de ayatollah moet zijn geweest. Mehdi: “Als we verandering willen, moeten we bidden én in actie komen. Ook Ezra, Daniël en Esther in het toenmalige Perzië gingen ‘de politiek in’ om hun stem te verheffen.”


Indrukwekkend was ook de bijdrage van Edjan Westerman van de organisatie Toward Jerusalem Council II over de ‘familiefoto van de Messias’, waar de Joden ontbreken. Hij noemde de verhouding Israël en Kerk ‘een verborgen familiegeschiedenis’, waar de plek van de Joden door de eeuwen heen is weggepoetst. Maar nu verandert dat!  

 

 

 
Leven uit de dood

De Joods-messiaanse voorganger Michael Beener uit Sderot ondervond die pijnlijke familiegeschiedenis aan den lijve. Toen hij tot geloof in Jezus was gekomen, zeiden christenen dat zijn Jood-zijn ‘nu niet meer belangrijk’ was, terwijl de Joden hem juist zeiden dat hij als gelovige in Jezus ‘nu geen Jood meer was’. Maar Beener is hoopvol over Gods toekomst. De Joden keren terug naar het oude land en zitten we volgens hem nu in het tweede gedeelte van de gelijkenis van de vijgenboom uit Lukas 21:29. Het gaat daar niet alleen om Israël (de vijgenboom), maar ook om de volken (de andere bomen die uitspruiten).  

Tinie de Vegt vertaalt Michael Beener
Tinie de Vegt vertaalt Michael Beener
 

Beener deelde hierover nog een diep inzicht vanuit het scheppingsverhaal. Hij vergeleek Adam met Israël en Eva met de Kerk uit de volken. De ene komt uit de ander voort tijdens een diepe slaap. Zoals Adam in een slaap werd gebracht voor de operatie waarbij God Eva maakte uit een rib van Adam, zo moest Israël in een diepe (geestelijke) slaap zijn om de Kerk te doen voortkomen uit Israël. Maar uiteindelijk moeten ze één vlees worden. Hij onderstreepte dit door het Bijbels-Hebreeuwse woord ‘tardama’ (sluimeren) te vergelijken met het modern-Hebreeuwse woord ‘hardama’ (verdoving). Beide woorden hebben dezelfde stam: Resh-Dalet-Mem. Een operatie van een arts heeft altijd leven als doel; zo schrijft ook Paulus in Romeinen 11 dat als Israël de Messias aanvaardt, dit leven uit de dood betekent!

 

 

Compilatie Ontmoetingsdag 2024
 

 

Mission Grace in Nijkerk

Geniet hieronder van twee liederen die Mission Grace ten gehore bracht.